Olieprijzen zijn gezakt tot onder de 45 dollar per vat en presteerden procentueel gezien sinds 1997 niet zo slecht, in de eerste helft van een kalenderjaar. Sinds begin januari dit jaar bedraagt de prijsval ruim 20 procent.

De olieprijzen kelderden woensdag opnieuw en van enig herstel is nog geen sprake, aangezien er blijvende zorgen zijn over een olieoverschot.

De prijsdaling zette eerder deze week in en het ziet ernaar uit dat pessimisme op de handelsvloer de overhand heeft. Handelaren worden almaar sceptischer over de vraag of olielandenclub OPEC nog wel controle kan uitoefenen op de prijzen.

Michael Hewson, de belangrijkste marktanalist van CMC Markets, zei in een email: “De dalingen die we de afgelopen weken zagen kunnen niet als een verrassing komen voor OPEC, gelet op het vermogen van de Verenigde Staten om productiebeperkingen van OPEC op de vangen met de eigen schalieolieproductie.”

“Dit gegeven, en een significante stijging van het olieaanbod uit Libië en Nigeria, landen die zich niet aan het quota-systeem hoeven te houden, maken duidelijk dat OPEC haar eigen rol in de mondiale oliehandel heeft onderschat. De prijsdalingen krijgen nog eens een boost door de verwachting dat de vraag in Azië langzaam afneemt.”

Amerikaanse olie (West Texas Intermediate) schommelt rond het laagste punt in 12 maanden, iets onder de 43 dollar.

Brent oil zit onder de 45 per vat, voor het eerst dit jaar.

brent

Foto: Markets Insider

De olieprijzen daalden sinds het begin van dit jaar met twintig procent. Met nog acht dagen te gaan in de eerste helft van 2017 concludeert dagblad The Telegraph dat olie een uiterst zwakke eerste jaarhelft achter de rug heeft.

Hewson van CMC Markets waarschuwt dat de prijs verder onder druk kan komen te staan: "Een nieuwe, niet te voorspellen factor is het standpunt van de nieuwe regering van Saudi-Arabië over haar oliebeleid. Het land is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de olie-export." De koning van Saudi-Arabië zorgde woensdag voor opschudding zijn 31-jarige zoon als eerste troonopvolger aan te wijzen.

Hewson merkt verder op: "Een andere vraag is hoe hoog de pijngrens van Amerikaanse schalieproducenten is nu olieprijzen richting de 40 dollar per vat bewegen." Hij doelt hiermee op de vraag of Amerikaanse producenten bij dergelijk prijzen nog wel winstgevend kunnen opereren.

OPEC begon in 2014 met het overspoelen van de oliemarkt met extra aanbod om zo olieprijzen omlaag te krijgen. Dit in de hoop daarmee Amerikaanse schalieolieproducenten dwars te zitten. Het effect was inderdaad dramatisch: het aantal Amerikaanse olieproducerende installaties nam af, van 1600 naar ongeveer 500.